IMG_20190419_161735091

Härlig och säker VALBORG!

Webbshoppen börjar nu arta sig riktigt väl; går att köpa kuddar och täcken och snart gula linnelöparen med. Samtidigt har material till påslakan och örngott som matchar dessa inkommit. För metamorfos att genomgå i olika led till EN SNYGG FÄRDIG TEXTIL! Wait and see.

Nu när livets och Naturens krafter ånyo gör sig så starkt gällande är det trevligt med trädgårdsböcker: MEN – Varför ha trädgård när det kan vara bekväm asfalt som inte behöver klippas i stället?

JO:

Känna dofterna

Höra koltrasten

Se liljekonvaljen, snart

Se stjärnhimlen, inte i stan precis dock för allt gatuljus. Där är också horisonten skymd. Skog och äng är långt borta. Ingen förtrollning från naturen i första taget. Vi tror allt som räknas har rationella förklaringar. Men så är det inte. Hur vet en pion knöl att den ska bli en svavelpion? Inte en narciss i stället? Varför biter jordhumlor sönder vallörtens blommas sida för att ta nektarn i stället för att leta nektar i blommor med grundare placering av nektarn? Energislöseri eller?! Hur i hela Hälsingland kan komposten bli jord?

Utvecklingen snurrar på fortare och fortare. I trädgården går det dock sakta. Svavelblomman som sattes för 5 år sedan är ännu bara 2 dm hög (kanske finns bättre plats för den erkänns men ändå) och blommar inte. Liljefrön tar minst 2 år, gärna 4, på sig innan det ens är dags för plantering i trädgården.

MEN, nu är det Valborg ! Och något om eldning på sin plats: Att elda med låg effekt, för lite ved och strypt syretillförsel, ger sämre förbränning och högre utsläpp av partiklar och vissa klimatpåverkande luftföroreningar. IVL har gjort en studie åt Nordiska Ministerrådet. Hushållens småskaliga vedeldning har skärskådats. Inte precis valborgsbrasorna men istället de vanligaste kaminerna och vedpannor för bostäder.

Naturens Syster påpekar apropå eldfängda brasorna att det är bra att byta plats/röra om i brasan innan eldgivning för att få bort djur som byggt bo däri.; igelkottar tex. Väl tilltagna säkerhetszoner rekommenderas också i fnösktorra och så vackra vädret.

TREVLIG, HÄRLIG VALBORG MED STUDENTSÅNG OCH ANNAT TREVLIGT!

Illustrationer: 1) Ewa fotograferade våran gamla vagga med vår kudde & täcke med kapok. Ur-gamla Nalle tittar förundrad 2) Backsippan x 3 med vit ljung! Glädjen är STOR att se dessa rariteter på Naturens Systers bord! 3) Flamsk vävnad; dam vid spinnrocken spinner garn till att sticka strumpor 4) Kamelian som den såg ut för ett år sedan. Ej längre 5) Eldig orkidé från trädgårdsmässa 6) Det är faktiskt SANT att krolliljan, Martagon, kommer upp under fågelträdet – undras vilken

   

     

Dela detta inlägg: