prästkrage, akleja, smörblommor, vallört och stjärnblomma. midsommarönskning naturenssyster

Grön glädje i kubik!

Tänk – naturen i sin fullkomning och än en gång MIDSOMMAR! Sommarsolståndet och dygnets ljusaste dag med all grönska i sin ystraste fägring. Ja, det är för underligt och UNDERBART!!!

Sommarens blommor är många och här tar vi upp 2 lite ovanligare att framhålla kanske, åtminstone ena. Först tar vi HUMLEBLOMSTER. En rödbrun nickande klocka med underkjol i ljusgulgrönt så fin. Sammetsmjuk som en humla . Ett annat namn är mormors nattmössa eller varför inte det gamla Jungfru Marie snusdåsar?! Dess frukter har krokiga spröt som fastnar på passerande och blomstret sprids på så sätt vida över. Helst till fuktiga platser, även fjällraviner och sanka ängar. Odlades förr vid klostren både som krydd- och medicinalväxt. Torkade rötter gav smak på öl och gavs vid frossa. Den är så vacker och fin utan att så propsa på beundran.

En annan kär växt vid denna tid är smultron. Det är sommarens första skogsbär och växer i dikeskanter, soliga skogsgläntor och ängsmark där sådan ännu finnes. Lyser så grannt med sina vita blommor och röda goda bär samtidigt.  Dagens skogsbruk har dock reducerat smultronens revir men det går att odla själv. Själva smultronbäret är den uppsvällda blombottnen och är inte bara en läckerthet utan en medicin. Den har använts enligt signaturläran, lika botat lika, mot sjukdomar som gav rodnande hud och även frostknölar. En medicin man gärna tog! I blomsterspråket stod ljuva smultronblomman för mildhet, godhet och kärlekslust. Underbart helt enkelt summerar Naturens Syster kort.

Önskar vi härifrån vår utsikt nu: GLAD MIDSOMMAR I UR OCH SKUR, verkar bli det (faktiskt bra), OCH GRÖN NATUR!

Bilder:  1)Eva-Lotte Sandin hos oss ler drömskt och tänker på midsommarens fröjder 2) Midsommar många bröllops tidevarv; här en av våra brudslöjor – en passande silkeslöja från Italien tillverkad på en uråldrig maskin, få kvar – enastående i sin skönhet och speciella tillverkning! 3) Midsommarbukett som heter duga med prästkragar, smörblommor, akleja, vallört eller oxtunga, och säkert någon stjärnblomma också 4) HUMLEBLOMSTER ! 5) Smultron som självsått sig mitt i gruset! Vilar tryggt under rosa pionens beskydd vart fall 6) Eva-Lotte Sandin i festtagen igen

Dela detta inlägg: