Tussilagon och snödroppen tar varann i hand

Nu är det dags att tussilagon eller hästhoven för den delen får sig en ordentlig presentation. Här kommer en mera fullfjädrad version än i april-erbjudandet. Tussilago av tussis hosta och agere fördriva, Ingen ide att försöka flytta denna klenod till trädgården för en skyddad tillvaro vilket funkar med vitsippa & blåsippa. Tussilagon kommer med stor säkerhet inte upp. Den kräver sitt eget livsrum, rämnner genom asfalt och frodas på våta åkrar och i avgasduschade dikesrenar för fullt ös. Behöver enkel grogrund för att frodas och slå upp sin solgula fräcka och samtidigt väna lilla blomma. ”Den tidigaste blomma på svensk ört” kallade Linné henne. Förökar sig gör den i våningsplan under marken. Som ett spaljépäronträd ser rotsystemet ut. Tussilagon är på många sätt en märkvärdig växt. Varje blomma består av hundratals små blommor av båda könen.I mitten av blomkorgen sitter mindre blommor och utanför dem ett bräm av tungliknande honblommor i varv på varv. Och bra är hon mot allehanda krämpor; som hosta, vilket kan gissas enligt ovan, men även astma och tandvärk etc. Hästhovste finns att köpa ännu i dessa dar´.

Hade varit intressant: Att höra Annika Falkengren, VD SEB och rankad som 65:e mäktigaste kvinnan i världen,  prata om cirkulär ekonomi i senaste Skavlan i fredags.

TYVÄRR inte så hållbart: De minskade klyftorna i samhället efter de båda världskrigen har bara varit en parentes. Nu är ojämlikheten med ökad koncentration av förmögenheter och egendomar nästan tillbaka på nivån före första världskriget.  Samtidigt som 10% rikaste av befolkningen släpper ut 50% av växthusgaserna på Jorden och 50% av befolkningen släpper ut 10 % av klimatgaserna. FY BUBBLAN! Stönar Naturens Syster.

Bilder: Naturens eget påskris riggat i god tid; Inte bara tussilago kommer upp ur asfalt – ÄVEN SNÖDROPPE, se själv!; Handbroderad linnea, Smålands landskapsblomma; Små krokusar brillierar i solskenet; Eva-Lotte Bernekorn Sandin hos oss dito, om än en mulen dag; Romantik i luften – gräsänderna svärmar i vassen (lite längre bort särskilt)