Toillen klar för provning

Telefonen ska nu, 13.30 8/11, fungera igen på direkt numret 0709 407 607 – TRY IT!

OBS! Störningar i mobiltrafiken några dagar sannolikt. Pröva 08 603 8565 eller mejl eva-lotte@naturenssyster.se i stället.

Toillen är nu framtagen till brudklänningen i prov-tyget och ska provas på KTH-modellen. När kan det bli ett sammanträffande mån tro´, efter nästa helg, efter tentan efter…, something.

Av en händelse har också ett snyggt tyg dykt upp som passar till en befintlig spets gällande färgkonstellation. Visst är det härligt när UNDERBARHETERNA RAMLAR PÅ EN!

Denna brudklänning är av siden, som redan omtalat, men andra i sortimentet är av det genom – underbara LINET. Vet ni hur det var förr i tiden på linframtagningsfronten? Jo, hör här:

I gamla tider, i slutet av 1800-talet, då linberedning med spinning, vävning var en syssla nödvändig för alla och en var hushåll hände det sig detta. Hälsninge-lin var lättsålt och efterfrågades över allt. Detta lin var bättre, mjukare, finare och rikare på tågor/fibrer än lin från andra landskap. Kanske hade Hälsningland en jordmån bättre anpassad för odling av lin för textil användning. Sannolikt berodde det dock på ett sedan långa tider implementerat sätt för linets beredning. För att få bort linväxtens bark och andra icke tågrika/ delar, brukade man i hela Sverige utom i Hälsingland torr-röta det. Linet breddes ut på backsluttningar och fick utsättas för omväxlande väder, sol och regn. Efter en tid fanns då blev endast den sega tågen kvar, linets huvudbeståndsdel, efter bråkningen och häcklingen. MEN – i Hälsingland våt – rötade man i stället. Linet lades i vatten och den kemiska processen kunde fortgå utan uppehåll.

Nu är det emellertid så det finns en motsättning mellan vad som är bra för naturen och vad som ger lin med extra kvaliteter, vart fall som det var då för tiden. Våtrötning genererar restprodukter som kräver syre för att brytas ned. Syrefria bottnar är ett känt fenomen , Östersjön t.ex., och något icke önskvärt. Förhoppningsvis har tekniska utvecklingen tagit hand om denna motsättning genom bl.a. AVLOPPSRENING, now a days. Eller jobbar på processutveckling.

Vem har sagt att det ska vara entydigt och enkelt förresten?! Bra att veta grundläggande fakta under alla omständigheter. Vårt ekologiska linne är oavsett allt ett UNDER AV SKÖNHET!

Månadens erbjudande: UTSKICK I MORGON! NEJ! Det blir när vanliga telefonen fungerar! Den som vill ha ett sådant – hör bara av till oss!

TREVLIG VECKA, snart är det advent!

Nedan: Malvan som kyssts av kung Bore; Lärkträden klär om till vintern; 3 flickor på väg till lördagsdansen – handbroderat vackert; En koncentrerad svärm vildäpplen solar sig i höstens glans; Gammalt bokmärke av papper, pärlor, lite stygn OCH skogen som speglar och kråmar sig i den stilla sjön.

20161104_094406 20161104_123218 20161106_084041 20161104_102101 20161106_084011 20161104_101815