Spetsar – ett spetshantverk att fascineras av

I Italien finns en inhemsk tradition att tillverka handgjorda spetsar. Än i dessa dagar upprätthålls detta genom att gamla damer utför ett fantastiskt fint arbete. Ett fåtal yngre kvinnor är under utbildning till detta enastående hantverk. Det handlar om olika sorters spetsar med karakteristiska kännetecken och mönster från olika regioner och landsdelar.  Norr om Venedig finns en liten ö som heter Burano där spetstillverkning med åtföljande försäljning står i sitt esse. Där säljs dukar, gardiner, kuddar, klänningar, brudklänningar, näsdukar, doftkuddar – you name it! Allt med de mest utsökta spetsar av olika mönster.

Något som skulle kunna matcha dessa ekvilibristiska eruptioner av sällsynt handarbete skulle kunna vara raffinerade parfymer. Hur skulle det vara med en parfym som doftar som en spets på farmors mors brudklänning, en picknick på berget, en Bachtiar-matta, nysatta gula kejsarkronor…..någon av karaktärerna i ett Comedia Dell Arte lustspel. Någon kanske vill pröva.

Nu avslöjar vi: Fenomenala ledningen för vårt nya gröna nätverk är Stockholms stad och Rågsveds Folkets Hus, Cleantech. Det gemensamma showroomet ligger i Högdalen.

Händer i veckan: Utskick av månadens erbjdande. Samt ett hemligt utskick

Bilder säger ofta mer än ord: Olika handgjorda spetsar inkl. kvinna som syr spetsarbete; en del av en antik gobeläng och Naturens Systers Eva-Lotte Sandin i avkopplad pose