Sköna maj välkommen med växtfärgad linneduk

En duk med färg av indigo-plantan i en himmelsblå nyans tycker vi passar bra till vårens och försommarens många kalas. Materialet är en ekologisk linne med invävt mönster i form av mindre geometriska medaljonger. Fantastiskt vacker och slår an ljuvliga strängar i det mest förhärdade hjärta! Se på bilderna och GLÄDS åt denna underbara tid då ljus och grönska återtar makten från kargare tider.

Indigon som används idag kommer från en speciell planta i indigosläktet, ja det finns många, den som Linné en gång  kallade Indigofera tinctoria. I Indien växte indigobusken förr vild i praktiskt taget hela landet, med särskilt gynnsamma växtbetingelser på vissa platser. Där startade man också upp produktionsenheter för framställning av indigo. Med ökade handelsförbindelser med Asien och Ostindiska kompaniet kom indigon i ökande mängder till Europa och konkurrerade ut vejde som varit det ditintills använda färgämnet för blått. Under 1600-talets första hälft var indigon omfattad av restriktioner och kallades av motståndarna och vejdeanhängarna t.o.m. för “Djävulens färg”. Mot slutet av seklet var dock indigo ändå den mest uppskattade och oumbärliga färg man kan tänka sig.

Inte konstigt med tanke på hur färgen biter fast även i ett slitet och nött tyg och ger det lyster i hög ålder! Anledningen till att färgen sitter som berg är att utifrån färgningskemisk beskrivning så föreligger färgämnet i en kristallin form i växten, för att gå i lösning i färgbadet och sedan ÅTERGÅ  i fast, kristallin form i textilen. Verkligen en fullträff och 5:1:a med bäst hållbarhet av alla färger så vitt vad Naturens Systers efterforskningar givit vid handen. Och snyggt som synden resultatet!

Nej, nu tar vi några avslappnande nyheter om köttproduktion innan vi blir helt exalterade: En forskargrupp har på gång framställning av kött i näringslösning. Under parollen MEAT WITHOUT MURDER  experimenterar de med detta för att kött-omaner och dito-älskare ska kunna hänge sig åt denna last utan att gå omvägen över djurplågeri i köttindustrin. Där behandlas ju djur helt på sällskapsdjurens intelligensnivå som en krass produktionsenhet utan att tillerkännas rätt till särskilt höga krav på trevnad och omvårdnad. Djurhållningen står  dessutom för 15 % av växthusgasutsläppen, mer än flygets t.ex. Så labb-tillverkning av biff vore bra ur flera synvinklar. Dock föreligger vissa problem bl.a. med framtagning av näringslösning sedan skapande av blodomlopp är avklarat. Men löser sig förhoppningsvis, som sockerbit en gång i kaffe . Var sker detta förresten? Jo, i Memphis, köttätarnas Mecka så mitt i prick.

Bilder nedan: växtfärgat indigotyg, nästa vecka kommer bilder på mer regelrätt dukning om en säger;  gyllenlack, Naturens Syster har egen gul; från Österlens museum; gullviva, f.ö. Närkes landskapsblomma och slutligen; “Prästens badkar” en liten vulkankrater bland allt annat vardagligt. Stelnad som väl är.

069 060 20160422_194628 20160423_124500 20160423_161336 20160422_193241