Rosetter över alla breddar i vår

Nu börjar allvaret igen efter allt påskigt äggande! Vi är snara att visa upp en ny kudde som frossar i rosetter – både invävda i tyget och som extra prestanda. I själv verket är detta en kusin till vår redan lanserade pingvinkudde, se bild nedan.

Här granskar vi gärna HÅLLBARHET ur olika aspekter: Det västerländska samhället vilar på tesen att människan i grunden är självisk. Machiavelli, Hobbes, Freud (barn är totalegoister som går full in för att tillgodose sina egna behov). Den klassiska nationalekonomin utgår ifrån att människan främst drivs av materiellt egenintresse. Men så säkert är det inte!: Om ett barn på 2 år ser någon tappa en penna försöker hen att ta upp den och återlämna, Mattieu Ricard i ”Altruism”.  Men – HÖR OCH HÄPNA – belönar man ett litet barn för dess hjälpsamhet  MINSKAR DENNA HJÄLPBENÄGENHET med upp till 40 %. Det är alltså så att man kan SLÅ UT den hjälpande tendensen om man FÖRVÄNTAR SIG att de är själviska. I ”The moral economy”/ S. Bowles kan man få många exempel på detta. Ex.vis detta: Daghemmen i Haifa, Israel, införde böter till föräldrar som hämtade sina barn på dagis för sent. Följden blev att antalet föräldrar som kom för sent FÖRDUBBLADES.  Från början hade de kommit i tid, någelunda, av hänsyn till personalen. Och barnen hoppas man. Efter införandet av böter upplevde de i stället en ekonomisk transaktion, de köpte mer kompetent barntillsyn. Lärdom: Då ett ekonomiskt incitament införs lär man människor att se sin situation ur ett ekonomiskt perspektiv, sälja / köpa ALLT en egoistisk lönsamhetskalkyl ”Vad tjänar jag på detta”. Räkna kronor och ören. I stället för den naturliga fallenheten för ömsesidighet, samarbete hjälpsamhet. Tänkvärt – Vad sägs om det?!

Bilder: Rosettkudde; Anemone Hepatica (sades förr, inte så mycket nu vad vi vet, bota leversjukdomar p.g.a. sina leverlika blad); Narcisser i fullt ös; Buskpionen tittar fram trots massakrerad av gräsklipparen 2 år i rad; Senkommen påskkyckling kvalar in; Julrosor ljuva!; Ett det mest charmanta broderi, OBS! Har inget med Europeiska Unionen att göra, från sedan länge förgången tid – slutet 1800, början 1900-tallet; OCH: Fågelträdet med hackspett och andra trevliga vänner.

TREVLIG VECKA i vår-solens sken!