ROSA är vår l(j)u(v)liga gardin

ROSA SÅ IN I BÄNKEN! Tyget till vår julgardin har nu anlänt från vår nya ekologiska samarbetspartner. Vi avslöjar redan nu att färgerna är rosa och något rött, och vi kan inte hålla oss! Tanken är att användningen ska vara flexibel och – genom små grepp, vi säger inte mer här – ska kunna förändras till utstuderad icke-julaktighet då så önskas. Då behöver en inte köpa nya gardiner lika ofta t.ex.

Den rosa färgen älskar vi! Vitalitet och energi! För 100 år sedan representerade den manlighet och styrka medan ljusblått var den sköra, spröda kvinnliga färgen. I ”maktens män bär rött” (2010) av historikern Kekke Stadin beskrivs hur färgerna successivt bytte plats, bl.a. då soldatuniformer under världskrigen syddes i blått. Männens överordning påverkades inte av skiftet. Fanny Abrahamsson, genusvetare, har i boken ”Rosa. Den farliga färgen” (2014) analyserat denna färg ur massa aspekter. Den rosa färgen är farlig just för att den speglar våra värderingar. De traditionellt, nedan i fortsättningen tr.,  manliga egenskaperna fysisk styrka, kaxighet, initiativkraft framhålls som eftersträvansvärda i kontrast till tr. kvinnliga som omvårdande, försiktiga, mjuka, snälla. Jämställdhet ska uppnås genom att flickor/kvinnor mera tillägnar sig de tr. manliga egenskaperna, även de flesta genusmedvetna föräldrar lär jobba på detta sätt med ätteläggarna.

Det kvinnliga borde inte med automatik klassificera till förakt, misslyckande, pinsamhet, löje, svaghet. Det är ju genom att rosa och ljusblått representerande den sammanlagda skalan från omtänksamhet, känslighet, snällhet, kaxighet, styrka, mod som sammanhangen kan bli mera fullödiga och fullständiga. Alla dessa egenskaper har ett värde vi uppskattar och inte vill/kan vara utan och alla dessa kvaliteter borde kvalificera lika mycket till framgång och makt. Och världen bli en bättre plats för ALLA, kvinnor och män utan utan inbördes rangordning.

Händer i veckan: I dag: Miljömålsberedningen presenterar sitt betänkande om Sveriges kommande klimatpolitik.

JÄTTEPANDAN är nu inte längre en utrotningshotad djurart, “endast” sårbar, eftersom den ökat 17 % i antal det senaste decenniet. En starkt bidragande orsak till detta är att kinesiska staten satsat stort på att återupprätta beståndet av bambuskogar – pandornas rätta revir och livselixir, äter mest bambu. HURRA, HURRA, HURRA!

Forts. f. föreg. v:a, Gräsänderna, Kort rep.: En solig junidag körde Naturens Syster på en liten väg i hög hastighet till ett viktigt möte. DÅ – i ett backkrön kommer plötsligt en gräsand med sina 7 -9 ungar, mor (tror det vart fall) vid väg-mitt gör då en snabb, adekvat turn-around. De små dunbollarna försöker snabbt följa efter. Men med sin barnsliga klumpighet, oförmåga att snappa in sammanhanget direkt, långsammare reaktionsförmåga, snubblande, krockande med syskonen, trillande tar det liten stund innan de följer mor och retirerar till vägkanten. Naturens Syster ställde sig på bromsen och kunde med 10 meters marginal åse reträtten. TYVÄRR gick det för snabbt för att hinna plåta dramat och underverken och ville inte störa familjen heller som nog kunde behöva hämta sig i lugn och ro. SLUTET GOTT – ALLTING GOTT! Det stora i det lilla.

Nedan: Kor och kor  – dessa hedersknyfflar till kontemplativa livsnjutare, på denna äng vart fall; Solrosen vacker biprodukt av fågelmatning; Återvunnen väggvas; Resten talar för sig själv

20160820_163936 20160819_135536 20160804_120444  20160822_112352 20160822_164117 20160828_114141