Nya spännande tyger på G – bara å hålla i sig

En ny skattkista med tyger har plötsligt blivit tillgänglig för oss. Nu avvaktar vi den första leveransen innan vi sätter saxen i härligheterna – sim salabim vad kan det bli?!

Naturlära: Om enen – en trädbuske: Enen är så anspråkslös att den är världens mest spridda barrträd. Eller buske då. Det finns både han- och honträd här. På öppna områden med mager jordmån och i utsatta lägen är det oftast hanar. Enar som lever lugnt liv under träden i skogen är flesta honor. Tänka sig. Här, hos honorna i skogen då, kan man finna enbären. Botaniskt motsvarar de de större barrträdens kottar.

I det gamla bondesamhället såg man på de flesta träd ur ett övernaturligt och magiskt perspektiv, även enen. Starkt bidragande här var de vassa barren. Allt vasst sågs förr som ett skydd mot onda makter.

Med kristendomen var det ett annat tecken som betydde mer, nämligen ett tydligt tecknat kors vid skaftet. Detta måste ju ha en betydelse resonerade de gamla. Därtill att röken från brinnande enris har en frisk doft som troddes kunna fördriva hemska sjukdomar som pesten. När kvinnor födde barn hände det också att enris brändes i rummet för att förhindra att den nyfödda blev en bortbyting. Inte nog med det, vissa enar hade rykte om sig att vara tillhåll för huldror och skogsrån . Som blev mycket vreda då enen höggs ner och riset brändes. Därför var säkrast att läsa över enarna innan dylika tillgrepp. I ”En myckit nyttigh örta-bok” från år 1642 har enen 28 medicinska användningsområden, bl.a. ta död på mask i magen, lösa upp njurstenar och ta bort okyskhet, allt mycket betydelsefullt att utrota.

Allmänt är virket mycket tätt och passar bra till små konsthantverk. Rötterna har använts till korgflätning och stammarna utmärkta som stolparna till småländska gärdsgårdar, det liggande virket ska dock vara asp. Den högsta enen i Sverige är 18,5 m och växer vid sjön Glypern, Åtvidaberg.

Rak fråga: Vilka fler ska en slippa ta i hand när en hälsar? Män i kostym?

“Jag vet en dejlig rosa ack vit som liljeblad. När jag på henne tänker så görs mitt hjärta glad” heter det i en gammal visa. Vår dejighet nedan är dock skarp-rosa och heter Romanze, en mycket frisk, härdig, tacknämlig skönhet som står pall de värsta ryck: Skadedjur, sjukdomar – what ever – gör er icke besvär HÄR! Se bild nedan på the beauty inkl. nya, friska super-skott.

Förutom Romanze-rosen synes nedan samlingsbukett med gullsporre, blåklocka etc samt den orientaliska liljan Muscadet – bedårande intill bedövning (med sin doft) väl värt att testa för den djärva.

20160811_165959 20160811_170022 20160813_105721 20160813_163128 20160814_070439 20160814_072013