Naturmaterialet KAPOK väljer vi som stoppning

Vi väljer mjuk och silkesglänsande KAPOK som stoppning till vår barnkudde vi nu arbetar fram.

Det väldiga trädet kapok tillhör tillhör familjen Bombacaceae varav det viktigaste är Cieba pentandra,  finns andra också. Det kan bli upp till 70 m högt och 300 år gammalt och växer i regnskogarna i Sydamerika, Östafrika och Asien. Varje träd får ca 3000 suveränt vackra blommor per år som resulterar i lika många frökapslar fyllda med bomullsliknande fibrer som lätt flyger iväg med vinden. Frökapslarna har hår som är 1 – 1,5 cm långa, se bilder nedan.

Kapok kan i pressat tillstånd bära 36 gånger sin egen vikt tack vare sin ihåliga struktur som innehåller 80% luft. Till skillnad från bomull är fibrerna däremot väldigt korta och sköra vilket gör att det är svårt att spinna till hållbara garner och väva eller sticka till tyg. Det passar i stället bra som stoppning och isolering. Kapok transporterar också lätt bort fukt.

Det har också den förnämliga förmågan att inte just påverkas av att blötas och torkas upprepade gånger. En näst intill ovärderlig egenskap för en kudde till små barn med klidd och kladd av ena och andra som medför tvätt stup i ett. Pärlan kapok klarar hela 60 grader.

Som om inte det var nog: Den enastående naturfibern har dessutom en hinna av vax som innehåller ett bittert antibakteriellt ämne som insekter, kvalster och annat otyg starkt ogillar. Som klippt och skuren för allergiker sålunda.

Kapok är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och bedöms som ett miljömässigt bra och ofarligt material.

 

Vackra bilder på kapokträdet med frökapslar och blommor: