Linneduken Måsen och bildelning

Kommunerna har en viktig roll i arbetet för att nå de nationella utsläppsmålen. De behöver få ökade friheter att utforma sitt arbete med transportsektorn så att de som vill gå före inte hindras av ett stelbent regelverk. Här kommer några  av förslagen från IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med några kommuner.

Kommunerna bör ha rätt att

* besluta om differentierade parkeringsavgifter så att kommunerna kan ge lägre p-avgifter för miljöbilar och upplåta särskilda parkeringsplatser för bilpoolsbilar

* införa miljözoner som både innefattar helt utsläppsfria zoner och zoner där endast elbilar, hybrider och biogasbilar får köra.

* begära in gröna trafikplaner när till exempel nya köpcentra eller bostadsområden ansöker om byggnadslov för att visa hur transporterna kan lösas på ett klimatsmart sätt.

* i likhet med vägar och järnvägar få hundra procent statlig finansiering vid byggande av cykelvägar om de ligger i regionens plan för infrastrukturinvesteringar. Detta har effekter för så väl klimat och hälsa som trängsel i stadstrafiken.

Dessutom :

* Elbilar laddas främst vid start och slutdestination s.k. destinationsladdning. Varför inte ge ett fast stöd per laddstation till fastighetsägare?! Snabbladdare byggs redan av kommersiella aktörer.

 

VECKANS AGENDA:

ONSDAG: FÖRSTA SYMÖTE PÅ SMÅLANDSFILIALEN

FREDAG: Möte på Handelskammaren om bildelning – rekommenderas. Naturens Syster hindrad att deltaga men ger några hintar enligt ovan.

 

Fritt efter Kristina Lugn, Hundstunden 

Jag kan joddla.

Det var skogsfrun som lärde mig det.

Hon lärde mig hur man tvättar lammullet.

I nittifen grader strykfritt.

Utan att sångrösten tar skada.

Galopp galopp.

EN HÄRLIG VECKA ÅT FOLKET!

Bilder: Underbar sömnad från Italien med de märkligaste broderier; 2 hanssydda spetsar i följd; Sashiko = japansk sömnad med blixt och dunder; Höstens färger är så vackra på hagtornet; För att nu inte nämna rosens ljuva färg rosa – här sekunderande loppisfyndet linneduken Måsen eller annan liknande ren skönhet: Så väldans förnämligt att ge som present eller naturligtvis hålla för sig själv!

     

 

 

Artikel DNDEBATT 24 APRIL 2017