Flytta ansvaret för uselt köp – vanligt!

Att flytta ansvaret  för att rättfärdiga inköp av produkter som tillverkats på ett vidrigt sätt med t.ex. barnarbete, nedsmutsning av dricksvatten, mark och andra eländiga konsekvenser är ofta förekommande metod. Detta finns att läsa i en avhandling från Borås Textilhögskola av David Eriksson. En strategi vi använder är ett moraliskt rättfärdigande -” barnarbetarna skulle ha det än värre utan detta jobb” t.ex.. En annan är att flytta ansvaret -” bra avtal med inblandade leverantörer som själva ansvarar för att reglerna följs”.  Ytterligare ett sätt att hantera jobbiga handlingar är att säga att “vår verksamhet är så liten”  – som en droppe i Stilla havet. Allt enligt avhandlingen som fokuserar på företags agerande.

Än fler sätt att agera i dessa sammanhang finns, både på individ och företag: Stoppa huvudet i sanden, som strutsen kortsiktigt löser sina problem  (undrar om den verkligen gör det förresten eller bara orättvis beskyllning?!).

Som väl är finns det fler och fler, både personer  och företag, som inser värdet av långsiktigt hållbara produkter, ekologiska och KRAV-märkta. Till syvende och sist är det enskilda individer som har valet att styra mot rätt håll.

Nedan, skimrande vackra pärlemorknappar, naturmaterial och snitsiga EKO-knappar i aktuellt urval 

019 010 011

Kommentera