Experimentell textilering i härlig våryra

Naturens Syster har textilerat på Handarbetets Vänner i helgen. ”Fundera ut något annat än en pläd då det gäller textila påfund till en fåtölj, soffa” så sa en av de skickliga kvinnorna på deras öppet hus som gav insyn i deras mångfasetterade, fenomenaliska verksamhet av olika slag. Det ovan, pläden alltså, gällde en kvinna som gjorde en formidabel uppvisning inom stickningskonsten. Det är verkligen helt otroligt vad de kan; tvåändsstickning, mönsterstickning, sy flaggor, standar och annat man inte visste fanns är en annan gren som upp-visades. Liksom vävning – tänk en 5 meter bred vävstol! Där provväver man först på smalare för att kolla in vart åt det lutar och först därefter slår man sig på 5-metern. För mattor mest. Inte nog med det – man prövar olika effekter på nya sätt såsom garn med elasticitet. Det kokas efter vävning och då uppstår egenartade saker som att tygbiten vrider sig, bubblar etc.  Inte klokt så finurliga grejer som de finner på helt enkelt! Och roligt och kul att se och inspireras av!! Det här med annat än pläd stannar kvar i Naturens Systers varseblivning. Undras hur våg-halsiga idéer vi ska satsa på framöver; annat än gardin var vi inne på i förra nylanseringen med minimum-gardinkappa och bonad i ett. Det ligger annat och lurar också. Men det blir en gardinkappa med fjärilar och dubbelvolang som första tjing inom kort.

Forts. från 29/2 om naturvetenskapens landvinningar som resulterat i eländig miljöförstörelse förutom teknikens under-verk då. …..Gud, kvinnorna och naturen var de som fick maka på sig när utvecklingen rusade på med rationalismens förtecken.  Kvinnan har i västerlandet setts som skuggsidan, den plågsamma påminnelsen om människans naturliga begränsningar; irrationell, materiell, sensuell, sammanförd med mörkret, synden, mottaglig för lustens hetta. I den medeltida kristna teologin fokuserades avhandlingar om kvinnan på hennes reproduktionsförmåga. Menstruation, befruktning, födelse, menopaus för hela slanten. Kvinnans fysiska form hindrade henne från att ägna sig åt andlighetens intellektuella och rationella väg ansåg man (ja, det var män). Både andliga visioner och kvinnor sågs som underkastade sinnena, okontrollerbara för intellektets återhållande kraft. Denna syn utvecklades i moderniteten där rationella vägen gjorde sig av med andliga barlasten. Och där kvinnan liksom de sakrala sambanden med naturen måste tämjas och förnekas: KUL SOM F-N FÖR TANTERNA OCH NATUREN! För att inte tala om Gud. Man ser det som passar in i ens världsbild och ens egna intressen. Då som nu. Tra la la i alla fall!

På Nationalmuseum kan ses: Experimentell smyckekonst, med material och form . Här en annan gren där nya idéer materialiseras i oväntade och spännande former. Öppnar inte riktiga Nationalmuseum snart, vi längtar!

Välgörande för plånbok och miljö i ett kit: Varför inte köpa en solcell att montera i vårsolen! Där fångar man in 15-20 % av solstrålningen som omvandlas till värme utan räliga luftföroreningar och avgaser.

Se bilder från mönsterstickning som kofta annan experimenterande och förkovrande textilkonst stor som mindre, gatu-snyggt, julgranar på tillväxt, lila syndfull färg när Naturens Syster var liten vart fall etc.

20160312_115902 20160312_121218 20160312_123219  20160312_124428  20160312_125312 20160312_124001 20160310_151957 20160312_131108