En skön skogspromenad gör susen

Här kör vi nu i dubbla spår på textila området. Gammalt handvävt linne arbetas in i nya saker med inslag av ANNAT. LIKSOM: ylle av ekologisk art bearbetas med bl.a. NÄSSELINSLAG. Vi förstår att spänningen är total. Och det är meningen.

Nu om SKOGEN, hör dess sköna sus i öron och sinne.

Träd är underbara och bra i skogen – men långt ifrån bara ved och virke. De är också symbol för något. Sinnebilden för livets framtida möjligheter, för fred, försoning och samhörighet. Skogen är människans urhem och träden våra följeslagare så länge vi funnits. Vår identitet får fäste vid trädens fot. När träd och skog far illa drabbas också vi av vanmakt.

Storskaliga exploateringen av skogen inleddes under 1600-talet då stora arealer kalhöggs i Bergslagen för få träkol till bergsbruket. Baggböleriet fortsatte under 1800-talet då bolag och mäktiga herrar lurar skogen av intet ont anande småfolk och bönder. Och flottar råvaran till massafabriker. Skogarna plundras; kalhygge, trakthuggning. Men 1903 kom första skogsvårdslagen: Den som avverkar måste nyplantera. I de skoglösa landskapen gick de ung och gammal för att plantera nya träd. Skogen var därför frodigare än någonsin sedan 1600-talet i början av 1960-talet. Sen har lite annat hänt.

Apropå naturkatastrofer i USA och annorstädes:

To avoid criticism:

Say nothing

Do nothing

Be nothing

Hände nyligen, 26/8: Rättvisekongress i Turkiet – vi höll tummarna för att rättvisa skiptes utan icke långsiktigt hållbart som fake news & co.

Några bilder: Eva-Lotte Sandin hos oss tar sig en skogspromenad; Intill denna grusväg kanske som leder till Långtbortifrånstan; FORMEX-mässan bjöd på glasvas för ljung, funkar även torkad om vintern; Ett yllebroderi eller möjligen annat vackert handbroderat; Handvirkat gammalt på ny eko-linneväv blir så skönt att beskåda för många som oxå ser en extra kvalitativ dimension i att hålla sig inom naturliga gränser.

MÅ DENNA VECKA BÄRA MYCKET BRA I SITT SKÖTE!