En magnifik och mäktig manifestation för HÅLLBART MODE: Copenhagen Fashion Summit

copenhagen_fashion_summitEvenemanget ägde rum på Operan på Holmen, en arkitektonisk konstruktion i glas, marmor, ädelträ och helt i klass med vad dagen bjöd. Fantasifulla och inspirerande skapelser av EKO-material fanns att beskåda lite här och var (av H&M). Temat för dagen var “SOLUTIONS”.

Kronprinsessan Mary inledningstalade tätt följd av Margerete Vestager från regeringen som angav nivån på sammankomsten. Därefter följde en strid ström av digniteter med olika anknytning till hållbar mode-utveckling. Justin Keeble tog upp olika angreppssätt för att “få till det”. Främst pekade han på transparens, klarhet och ett ökat engagemang av konsumenterna. Men också att det vore bra med en utveckling mot cirkulär ekonomi till skillnad från dagens linjära. Mera begripligt betyder detta att  man frångår ett vaggan till graven- tänkande och i stället ser tll möjligheterna med ÅTERANVÄNDNING då en produkt kasseras.

Stella McCartney deltog, om än på film, direkt riktad till oss i Köpenhamn med ett anförande om hur hennes företag stöder och arbetar för säkra villkor för textilarbetare och hållbarhet över lag.  Marie-Claire Daveu, internationell hållbarhetschef nånting, GR.B. betonade att det ansvarstagande aktörer nu tar innebär även OPPORTUNITIES! Att tänka nytt, hållbart och komma på nya affärsidéer.

Den mera luxuösa modeindustrin företräddes av Marco Bizzarri från Bottega Veneta. Tre viktiga grundbegrepp var för honom CULTURE, COMMUNITY och CONSERVATION (ungefär odling, förfining; samhälle och bevarande, miljövård). Ett ökat ansvarstagande bland vidare grupper i en hållbar riktning. Han avslutade pregnant med att dels citera Keynes, engelske ekonomen med slutklämmen: In the long time we are all dead – if we not change NOW.

Livia Firth, grundare av Green Carpet Challenge, framhöll att “Aesthetics ska kombineras med Ethics och påminde om den fruktansvärda katastrofen i Bangladesh för ett år sedan då 1134 textilarbetare i Rana Plaza omkom och 2500 skadades då huset med deras arbetslokaler rasade samman. Sådant får inte upprepas, vi måste ta ett större ansvar för produktionsvillkoren!

Men det finns lysande exempel på de som gör rätt menade hon. Juvelerarfirman Chopard är ett sådant rättvisemärkt företag. Hon visade en film där en kvinna tog på sig kläder, skor, smycken…Och då hon tittade sig i spegeln kom alla, slitna och plågade, som arbetat för att framställa klädedräkten etc. i spegeln. Det var MYCKET talande och effektfullt!

Mannekänguppvisning på uppbyggd catwalk utomhus följde (i blåsten och småregnet, stackars mannekänger!) i en nytänkande och kaxig anda!

Det var ytterligare ett antal skickliga, kunniga entusiasmerande personer som talade om sina erfarenheter och ambitioner inom en hållbar utveckling. Jag tar dock inte upp mera om detta just nu, too long writing already, utan återkommer till valda delar i olika sammanhang i sinom tid.

Sammanfattningsvis vill jag säga att Copenhagen Fashion Summit var en FANTASTISK DAG! Energin och entusiasmen som låg som ett töcken, i positiv bemärkelse,  över alltsammans lyfte utvecklingen hot en hållbar utveckling för mode ett bra snäpp framåt! Enskilda delar som t.ex. den goda, ekologiska lunchen med bl.a. en ljuvlig lins-/ fisk-röra i små båtar och friskt kranvatten gjorde en lyrisk och stannar kvar som handgripliga, konkreta minnen av det skedda. Framför allt, det viktiga är ju att nu finns mycket att hämta ideér och kontakter från då man fortsätter sitt eget arbete för en bättre värld, ja det är ju faktiskt det man ytterst vill.

Någon bild från dagen kommer att lägga upp inom kort; här intill och /eller i GALLERIET.

 

1 kommentar

Kommentera