En GOD JUL är nära på vår ära

Den vackra handbroderade lingonkransen nedan är nog i sig. Men Naturens Syster presenterar mer än så. Även en hjärteskål med egenkokta LINGONSÖRPA bjuds det på nämligen. Egen plockade lingonen är tillagade enligt likaledes egna recept nedan. Det ger ett extra sting av bränt och syra. Ätes med välbehag tillsammans med ostkaka, ris a la Malta, köttbullar eller  raggmunkar inte att förglömma.

* 2 dl lingon

* 0,5 dl farinsocker

* 0,5 dl ljus sirap

* citronsaft efter behag, ca 2-3 msk

Kokas på medelvarm platta i ca 15 min.

Det här om kvicksilvret i våtmarken: Det intressanta förhållandet att flödet av kvicksilver från myr till atmosfären är dubbelt så stort som inflödet av kvicksilver via regn visas av en mätserie i Västerbotten. Forskarna tror nu att minskningen av kvicksilver i myren beror på att halterna i atmosfären sjunkit pga åtgärder som industrier vidtagit för att minska kvicksilverutsläppen. Då har ett utrymme skapats att ta upp mer kvicksilver i luften. I så fall borde det vara möjligt att i sinom tid äta insjöfisk tidigare än man trott pga snabbare minskad hälsofara.

Ja, det vore i så fall bra hälsar Naturens Syster hoppfullt och tänker lystet på gös.

 

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR önskar Naturens Syster glatt – med eller utan lingonsörpa

Nu tar vi ledigt och är åter efter helgerna. Läser något mejl emellanåt.

 

Men först några bilder: 1) Lingonsörpa med handbroderad krans; 2) Varför inte en lingontårta på samma gång, med lingonkompisarna från skogen; 3) Päronsallad med valnötter & annat veg. – REKOMMENDERAS!; 4) Festande kvinnor på väg till orgie – Ljusets högtid är nära; 5) Lilla Nisse söt och rar lek med katten alla dar!; 6) En lingonsörpa till! 7) Röd och mäktig är hon fru Amaryll och säger GOD JUL alla barn stora och små!