Bland LJUVLIGHETERS LJUVLIGHET

Bland alla uppstartade projekt och planerade lägger vi nu ytterligare ett: Ett stycke gammalt Strömma-tyg i chintz ska splittas upp i längsgående smala bitar och sys samman med breda spetsar av mera modernt stuk om det verkar lira. Det visar sig om annat.

Victoria Wibeck professor på Linköpings universitet pratade på senaste IVL- miljökonferensen om att föra fram budskapet och diskutera/kommunicera om visioner och färdvägar för hållbart samhälle. Fullt klart är att information och fakta räcker inte för att åstadkomma den erforderliga förändringen mot långsiktig hållbarhet. Tröskeln mellan att veta vad som behöver göras , hur förhållandet ligger till och att agera på nytt sätt kan vara långt.

Miljö- och hållbarhets frågor är delvis abstrakta, syns ej direkt att ozonskiktet är tunnare och släpper igenom mer UV-strålning t.ex.. Detta är också en global problematik och mitt enda lilla bidrag i utsläppseländet är som ett nano-dels sandkorn i Sahara. Data i sammanhangen är komplexa och svåröverblickbara – för t.ex USA:s president. Det är också ett avstånd både i tid och rum mellan vidtagna åtgärder och en konkret förändring i miljön. Om vi släpper ut mindre växthusgaser, Co2 m.m, så syns en effekt av detta inom en inte omedelbar framtid. Och hur avspeglar sig detta? -Där måste media, forskare vara snabba på tangenten för att få ut infon inflikar Naturens Syster -. ”Klimattrötthet” är en annan term för vissa. – MEN – det är just det: VI FÅR INTE SLUTA OCH TJATA OM DETTA, INTE FÖRRÄN ALLA AKTÖRER GÖR RÄTT I ENLIGHET MED HÅLLBAR UTVECKLING I ETT LÅNGT PERSPEKTIV – skriker och tjuter Naturens Syster.

Dessutom: GODA EXEMPEL, fortsatte Victoria Wibeck tålmodigt, är utomordentligt bra att sprida så att inte alla måste uppfinna hjulet var och en utan, ibland enbart as a matter of fact, planka de som REDAN LYCKATS BRA.

Vikten av visioner är ovärderlig. Prata med lika sinnade och kanske än hellre o-liksinnade om allvarliga saker och hur vi ska klara skivan. Allmänt gäller att man lär sig mer av folk olika en själv. Men det kan ta lite längre tid att förstå varandra. – AJ som f-n, där satt den finurliga haken.

Som en annan talare sa, Trollbäck troligen: All action is emotional. Sedan hittar vi alltid på argument (rationella då som räknas mest) som matchar detta.

Miljöministern lämnade rykande färskt besked om att 100 miljoner anslagits per år i 3 år för att få BORT HEMSKA PLASTEN I HAVEN.

Bondsyrener Harry Martinsson

Första sommardagen och syrener:
skamsna vänder sig byborna bort,
ännu inte vanda vid det sköna.
I mörkningen smyger de sig ut,
bryter fumligt några kvistar.

Bilder: Syrener; vita som vår vitaste väteperoxidblekta väv, mörklila som synden personifierad i Småländsk by i början på 60-talet (kjol med tjocka lager underkjolar värst) eller mellanlila bondsyrenen (favvo ändå här) på gamla bondesamhällets hög-tid och mörkröd uråldrig bondpion som p