Ta ett djupt andetag

När en förödelsens styggelse som i Paris 13/11 inträffar måste varje tänkande och kännande människa reagera: Ett vansinnesdåd, som om Belsebub själv stått vid rodret, ägde rum i Paris. Ungdomar, människor ute för att roa sig, massakrerades och dödades  urskillningslöst. En vild slakt genomförd med hänsynslöst förakt och vredesmod gentemot hela västerlandets grundläggande begrepp om människovärdet, lika för alla, och demokratiska regelverk.

Sorg, smärta, lidande i detta förfärliga tar först sitt – men sedan till aktion mot vansinnets kretsar. Blod Vill Rinna för följden blå, vit, röd har hittills varit en ramsa för Naturens Syster att komma ihåg färgföljden på Tricoloren, franska flaggan, som nu plötsligt fått en helt annan betydelse.  Detta måste få ett slut. Nu krävs en genomtänkt strategi mot terrorn. Oavsett orsakerna till Daeshs (IS) agerande är det naturligtvis lika ur-ruttet och förkastligt. Men för att komma ur denna ondskans * grepp – måste ändå bevekelsegrunderna till deras välfungerande rekryteringsmetoder och organisation penetreras. En som bör nämnas, förutom okunskap, inget framtidshopp, inte möjligheter att leva ut mer aggressiva impulser – särskilt för män då – och mycket annat säkert, måste också västervärldens inte så ädla utan rent av vidriga beteende mot folk i i arabvärlden nämnas. – Svinhugg går igen heter det, inte bara i svinstian om än hämnd är ett dåligt motiv till handlande -.

Att behandla andra människor som en själv vill bli behandlad är en god tes som står sig. Inte låta fegheten, självgodheten och tafattheten, undlåtenheten att agera – eller rädslan för det okända (här på jorden då) för den delen, råda bland dem som lever gott. Inte sällan på andra folks bekostnad i ett mera storskaligt perspektiv. Rätt som det är blir det ”ur askan i elden”, än mer elände än vi nu upplevt. För ett antal årtionden sedan var solidaritet ett honnörsord. Så var även ALTRUISM. Som alltid borde levas ut och ges verklighet bakom orden.

Där motstående intressen finns får man kompromissa utan att ge avkall på fundamenten för demokratins existens; Liberte, Egalite´, Fraternite!  Frihet, Jämlikhet, Broderskap (kanske Syster får vara med också). 

FÖR: STÖRST AV ALLT ÄR KÄRLEKEN! Bör ligga som fast grund för allt levande. Som känns mer eller mindre tydligt en dag som denna. Men vem har sagt att det ska vara lätt?

* I en allmän bemärkelse utan relativisering och inblandning av skam etc.

I veckan, en fin sak på gång som nu står lite tillbaka när världshändelserna trycker på, men vi trycker på: Toillen till brudklänning av sidensatin med kort jacka i gammalt, sparat sidentyg, ska provas. Livet går vidare.

357 614 20151107_123241